تربیت کودک در اسلام امری بسیار مهم است ، از دیدگاه اسلام یکی از مهمترین وظایف پدر و مادر در قبال فرزندان حق آموزش است . فرزندان شما حق دارند حق آموزش و پرورش مناسب داشته باشند . یکی از مهم ترین جنبه های مشاوره کودک توجه والدین به آموزش کودک با توجه به سنت های اسلامی است ، این بهترین هدیه ای است که والدین میتوانند به فرزندان خود ارائه دهند ، این کار والدین میتواند آنها را به والدین مسئول و مسلمان که حقوق خدا و دیگران را تحقق میبخشند مبدل کند . تربیت کودک در اسلام حتی میتواند کودکان را در آینده نیز موفق سازد . پیامبر (صلال الله علیه علیه و سلم ) فرموده اند : « بهترین هدیه برای کودکان از جانب والدین ، آموزش درست آنها است » .
تربیت کودک در اسلام به طوری که کودک بتواند در این زندگی و آخرت موفق باشد ، مسئولیت والدین است . در دنیای امروز ، در حالی که معمولا والدین به نوعی آموزش و پرورش سکولار توجه دارند آموزه های دینی میتوانند به آنها در جهت ایجاد یک روش تربیت حرفه ای و موفقیت در سراشیبی های زندگی کمک کنند ، تمرکز بر آموزش و پرورش اسلامی به ندرت مورد توجه قرار میگیرد . فرزندان محروم از آموزه های اسلامی میتوانند از ایجاد ارتباط نزدیک با خالق خود ، که پایه و اساس همه موفقیت ها در این زندگی و آخرت است بی بهره باشند . تربیت فرزند در اسلام مبتنی بر عشق به پروردگار ، میتواند به آنها کمک کند که زندگی صلح آمیزتری داشته باشند ، به راحتی با چالش های زندگی مقابله کنند و حقوق و تعهدات اطرافیان ( از جمله والدین خود) را تحقق بخشند .
اهمیت تربیت کودک در اسلام مبحثی است که اذعان میدارد والدین باید فرزندان خود را به پیروی از احکام الهی هدایت کنند و همه اعمال و عبادات مذهبی که برای آنها برای نزدیک شدن به خدا مهم است به کودکان خود بیاموزند . این شامل آموزش کودکان با تمامی آیه های خدا است که میتواند توسط کودکان به طور کامل درک شود . اصول توحید هرگز نباید به آسانی مورد بی توجهی قرار گیرند زیرا مرزهای ورود به اسلام را علامت میزند . مبحث اهمیت تربیت کودک در اسلام همچنین به ضرورت آموزش ایمان به کودک اشاره دارد ، ایمان به معنای اعتقاد به خداوند به عنوان پروردگار واقعی این جهان و کنترل کننده تمام جنبه های این جهان است و کودک شما به هر نحوی باید این را بداند . مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی در آموزش صحیح شما در این باب میتواند موثر باشد .
مثال اهمیت تربیت کودک در اسلام بارها بیان شده . محمد بن جبال میگوید که : پیامبر به او گفت : " ای محمد ! آیا میدانی خداوند حقی بر بندگان خود دارد و حقی برای آنها بر او است ؟ » گفتم : « خدا و رسولش بهترین حقوق را نزد خدا دارند » او گفت : « خداوند بر بندگانش حقی دارد که او را بدون پذیرفتن هیچ گونه شریکی در پرستش پستایند و حق بندگان بر او این است که کسی را که او را عبادت میکند و رهنمودهایش را انجام میدهد مجازات نمیکند " (صحیح البخاری ) . اعتقاد به خدا یعنی بپذیریم که او نه تنها خالق ما بلکه خالق این جهان و همه موجودات در این جهان است . پس بر والدین واجب است که این را به فرزند خود آموزش دهند تا کودک به قدرت مطلق خالق خود یعنی خدا پی ببرد .
روش تربیت کودک در اسلام این است که ابتدا باور به خدا را به کودک بیاموزید . باور به خدا در زندگی نه تنها میتواند به نجات نهایی منجر شود ، بلکه این تربیت دینی کودک میتواند عشق خدا را در قلب کودک در سنین اولیه پرورش دهد . قرآن همچنین به ما نمونه ها و آیاتی را نشان میدهد که پیامبران و عادلان بر اهمیت آموزش حقوق خدا به فرزندانشان تأکید داشته اند . به عنوان مثال ، لقمان دستورالعمل های زیر را به پسرش ارائه داده که در قرآن توسط خداوند به آن اشاره شده است :
" و به یاد داشته باشید هنگامی که لقمان به پسر خود توصیه کرد : " پسرم ! برای خدا شریک قائل نشو . بطور قطع ، قرار دادن شریک در کنار خدا در عبادت او بزرگترین ظلم ( اشتباه ) است " [ سوره لقمان آیه 14 ] .
به عنوان بخشی از روش تربیت کودک در اسلام ، والدین نیز باید اطمینان حاصل کنند که فرزندان خود را در تمام مراسم عبادت شامل :
آموزش دهند . ابن جبل از یاران پیامبر مرتبط با روش تربیت کودک در اسلام بیان میکند : « من به رسول خدا ( ص ) گفتم : به من پندی بده که با آن به بهشت برسم و از آتش جهنم دور باشم . پیامبر گفت : این موضوع در ظاهر دشوار است اما خداوند آن را برای کسانی که او را میپرستند ، آسان ساخته است . عبادت خداوند را بجا آورید و به او شرک نورزید ، نماز بخوانید ، زکات را بپردازید ، روزه ماه رمضان را رعایت کنید و حج را بجا آورید تا از آتش جهنم در امان بمانید " .
راه های تربیت کودک در اسلام مبحثی گسترده است . آموزش کودکان درباره احترام به حقوق دیگران و به ویژه درک حقوق دیگران از مهمترین نکات تربیت کودک در اسلام است . شرح مختصری از اهمیت موضوع تربیت کودک در اسلام در آیه زیر یافت میشود :
" خداوند را بپرستید و هیچ چیز را همتای او قرار ندهید ، به پدر و مادر خود نیکی کنید همچنین به فرزندان خود ، یتیمان ، مساکین ( فقرا ) ، همسایه ای که نزدیک شماست ، همسایه ی دور ، دوست و همنشین ، مستمندان و واماندگان در راه و بردگان خود نیز ، که خداوند فخر فروشان خود پرست را دوست ندارد " .
" سوره النساء آیه 35 "
مبحث راه های تربیت کودک در اسلام بر تربیت دینی کودک تاکید زیادی دارد که این آموزه ها به وضوح در قرآن و احادیث بیان شده است .
کودکان متولد شده در برخی از فرهنگ های غیر مسلمان ممکن است بدون وجود تربیت دینی کودک همان احترام را به والدین و بزرگان بگذارند . بنابراین اطفال باید احترام گذاشتن به اجتماع و احترام به والدین خود ، حفظ روابط خوب با بستگان و همسایگان را بیاموزند . کودکان همچنین باید نسبت به از بین بردن عادت های بدی که میتواند منجر به بی احترامی به دیگران شود ، هشدار داده شوند . این عادت های بد عبارتند از بدنیتی ، دروغگویی و سوء استفاده از دیگران و امثال اینها . مهارت های فرزند خود را که در جهت انتخاب یک شغل و آینده انسانی و حلال است سوق بدهید و سعی کنید کودک خود را با نان حلال به رشد برسانید . شما باید بدانید که تربیت کودک در اسلام یک امر سطحی و بی اهمیت نیست و اهمیت تربیت کودک در اسلام بسیار زیاد است .
آداب تربیت کودک در اسلام نشان داده کمک به کودکان برای انتخاب مدل های خود از نکات مهم تربیت کودک در اسلام است . مدل های زندگی به افراد کمک میکنند که رفتار و شخصیت خود را بر اساس آن شخصیت ها شکل بدهند . بنابراین والدین باید به فرزندان خود کمک کنند تا مدل های خود را از الگوهای مناسب انتخاب کنند . هنگام تدریس در مورد اسلام و آموزه های آن ، والدین باید به کودکان خود کمک کنند تا در مورد زندگی پیامبران ، به ویژه پیامبر اکرم ( ص ) ، امامان و اصحاب و یاران پیامبر یاد بگیرند . یادگیری در مورد این شخصیت های اسلام که آموزه های اسلام را به اجرا در آورده اند ، میتواند به کودکان کمک کند تا از دانش بشری بهره بگیرند و از روابط این افراد با خدا و نحوه زندگی آنها نمونه گیری کنند .
تربیت کودک در اسلام ممکن است دشوار باشد اما راهکارهای بسیار دارد . همانطور که در مبحث آداب تربیت کودک در اسلام گفتیم الگوی مناسب کودک را باید به کودک بشناسانید اگرچه سخت است که کودک در مورد جزئیات زندگی هر یک از آنها بیاموزد ، والدین باید حداقل این شخصیت ها را به فرزندان خود معرفی کنند . کاشت بذر احترام به چنین شخصیت هایی در سنین اولیه در دل های فرزندان شما ، آنها را برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این شخصیت های اسلام ، زمانی که بزرگتر میشوند ، آسان تر میکند . پدر و مادر باید حداقل این شخصیت ها را به فرزندان خود معرفی کنند . این که چگونه چنین شخصیتی در محافل اسلامی به وضعیت عالی دست یافته است هم مهم است . تربیت کودک در اسلام از مهمترین مباحث مشاوره تربیت کودک و بطور کل مشاوره کودک است .
لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه نمایید .
در این راستا مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه خدمات متنوعی را در زمینه تربیت کودک به شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد .
منبع:importance of female child education in Islam