نکاتی در رابطه با روانشناسی کودکان

روانشناسی کودک

روانشناسی کودک یعنی شناخت مراحل رشد کودک . روانشناسی کودک یعنی شناخت نیازها در ارتباط با رشد . روانشناسی کودک یعنی کنترل رشد هماهنگ با سن او . والدین اولین وظیفه ای که دارند اینست که ببینند رشد کودک با سن او مطابقت دارد یا خیر . از نظر گفتاری ، هوش ، درک از مسائل اطراف و توانایی در انجام کارهایش با سن او هماهنگ است یا خیر . در هر صورت یعنی بیشی یا کاستی باید به کلینیک های روان درمانی مراجعه شود . کودکی که زودتر از موعد دندان در می آورد یا سینه خیز میکند احتمال دارد پیش فعال باشد . کودکی که دیرتر حرف میزند و دیرتر ارتباط برقرار میکند احتمال ناتوانی ذهنی دارد . به هر حال پیشگیری و درمان به موقع کمک زیادی به بازگشت میکند . هر چقدر کودک بزرگتر میشود نیاز بیشتری به آموزش و مهارت ها پیدا میکند .

روانشناسی کودک به ما کمک میکند بدانیم در هر سن کودک ما باید توانایی چه کارهایی را داشته باشد . شناخت ما از مراحل رشد جسمی ذهنی عاطفی گفتاری و مهارت ها مجموعه ای از روانشناسی کودک را تشکیل میدهد . روان شناسی کودک به ما کمک میکند تا بدانیم فرزند ما در ارتباط با همسالانش در چه جایگاهی قرار دارد . روانشناسی کودک به تحلیل رفتارهای کودک در هر مرحله رشد میپردازد . والدینی که به تربیت کودک خود اهمیت میدهند حتما باید به مشاوره کودک و مشاوره خانواده مبادرت بورزند . این والدین در خانه خود قهرمان یا یک فرد کارماتیزم پرورش نمیدهند . آنها مطمئن هستند در حد توان خود حداکثر تلاش خود را برای پیشرفت فرزندشان کرده اند . هر کودک با توان و استعداد خاص خود به دنیا می آید . اگر ما در حد توان و استعداد کودکمان تلاش کرده باشیم یعنی والدین خوب و موفقی بوده ایم .

نکات روانشناسی کودک

نکات روانشناسی کودک

نکات روانشناسی کودک ما را به مسائلی توجه میدهد که باید بدانیم . در سنین زیر شش سالگی باید تعداد لغات کودک افزایش یابد . یکی دیگر از نکات روانشناسی کودک اینست که باید بتواند از کسانی مانند شخصیت های کارتونی ، معلم ودوستان تقلید کند . او معمولا در این سنین فقط به خود و خواسته های خود فکر میکند . اگر در حق کسی لطف میکند برای توجه و جلب اعتماد دیگران است . یکی دیگر از نکات روانشناسی کودک مرموز شدن یا حرف زدن با ایما و اشاره است . او برای حرف های خود سمبل انتخاب میکند و از شما میخواهد به این سمبل ها توجه کنید مثلا برای آب خواستن با شما قرارداد میبندد . « اگر دستم را بالا بردم یعنی آب میخواهم . اگر پایین آوردم یعنی نمیخواهم » والدین این رفتارها را نباید سرسری بگیرند .

والدین باید وارد بازی کودکانه ای شوند که در نظر کودک بسیار مهم است به این رفتارها فکر های پیش عملیاتی میگویند . یکی دیگر از نکات روانشناسی کودک حفظ غرور کودک در مقابل اعضای خانواده ، دوستان و حتی پیش خود شماست . هیچگاه کارهای او را مسخره نکنید . وقتی خشمگین یا عصبانی هستید او با شوق برای مطرح کردن چیزی به طرف شما میدود سرش داد نزنید . این حرکت ممکن است برای همیشه او را درمقابل شما خاموش کند . دیگر از جرقه های فکریش برای شما نخواهد گفت . با شما غریبگی خواهد کرد . حتی ممکن است دچار لکنت یا سرخوردگی اجتماعی شود . سن زیر شش سالگی از دوران بسیار حساسی است که هر حرکت ، کوتاهی و یا برعکس توجه ممکن است تا آخر عمر همراهش باشد . یک رفتار مثبت باعث دلخوشی و یک رفتار نا خوشایند ممکن است باعث پشیمانی باشد .

روانشناسی کودک دبستانی

روانشناسی کودک دبستانی

روانشناسی کودک دبستانی تابع روانشناسی فردی و اجتماعی کودک است . روانشناسی کودک دبستانی به بررسی تفاوت رفتار کودک در بیرون با منزل میپردازد . روانشناسی کودک دبستانی از روی رفتار کودک در دبستان به  چگونگی رشد او پی میبرد . کودکی که در دبستان نمیتواند از حق خود دفاع کند و در مقابل زورگویی دیگران خاموش است . او در آینده به دیگران باج خواهد داد . در جامعه آزار خواهد دید . این کودک درخانه بیشتر بلوف میزند و مسائلش را با خانواده در میان نمی گذارد . کودک را ممکن است به کارهایی وادار کنند که خود تمایل به انجام آنها ندارد . او معمولا در خانه زورگواست  و رفتارپر هیجانی دارد . به همین ترتیب رفتارها مانند یک پیشگو آینده کودک را پیش بینی میکنند . با همین رفتارهاست که مشخص میشود بایک کودک در خانه و در جامعه چگونه برخورد شده است .

توانایی تقابل کودک در برابر این رفتارها چیست ؟ تاثیرات محیطی و فردی در او تا چه اندازه بوده است ؟

روانشناسی کودک پیش دبستانی

روانشناسی کودک پیش دبستانی میتوان گفت یکی از دوره های حساس روانشناسی کودک است . کودک از دامان خانواده به اجتماع وارد میشود . روانشناسی کودک پیش دبستانی با کودک بسیار متفاوت است اما مسلم است که رفتار کودک پیش دبستانی متاثر از کودکی پیش از پیش دبستانی است . دوران بسیار حساس که زحمات والدین در این زمان متجلی میشود . کودکی که وارد اجتماع میشود ممکن است بطور کلی رفتاری متفاوت داشته باشد . در خانه بازیگوش اما در مقطع پیش دبستانی آرام و یا بالعکس باشد . کودکی در خانه کوچکترین رفتارش مورد توجه بوده اکنون در بین دانش آموزان گم و ناشناخته است . از طرفی دور شدن از والدین و محیط خانواده واکنش هایی در پی دارد . روانشناسی کودک پیش دبستانی از این رفتارها نشات میگیرد . کودک با توجه به میزان پذیرش  شناخته و روانکاوی میشود .

عوامل زیادی در مانوس شدن کودک با محیط خارج از خانه دارد . میزان توجهی که در خانواده به کودک میشده است . دیگر مقدار سرگرمی هایی که در خانه داشته است . تا چه حد این کودک به مادر وابستگی داشته است . آیا هر ازگاهی مادر او را با اقوامی مانند مادر بزرگ ها و یا پرستار کودک تنها میگذاشته است ؟ چقدر اجتماعی بار آمده است ؟ ویا چقدر در خانه نگرانی دارد ؟ آیا محیط خانه برای او مانند یک سلول تک نفره و پر از خشم و تنبیه است ؟ به هر حال روحیات کودک در رفلکس های خارج از خانه مشخص میشود .

تعریف روانشناسی کودک

تعریف روانشناسی کودک

درتعریف روانشناسی کودک میتوان گفت : روانشناسی کودک زیرشاخه روانشناسی رشد است . تعریف روانشناسی کودک در واقع دیاگرام رشد و تغییرات روانی کودک از تولد تا بزرگسالی است . علم روانشناسی مطالعه رفتارها است . اینکه در مقابل یک کنش کودک چه واکنشی بروز میدهد . واکنشها بر اثر چندین عامل تفاوت میکنند . عوامل محیطی ، ژنتیکی و وراثت رفتاری . وراثت رفتاری با عوامل ژنتیکی تفاوت دارد که کمتر روانشناسی به آن پرداخته است . مانند وسواس که در یکی دو نسل دیده شده است . اگر ژنتیکی باشد بادی در رشته های دی آن ای و ار ان ای ژنومهای خاصی دیده شود . مانند تاسی یا بیماری هموفیلی که ژنتیکی است و ژنومهای آن بر روی کروموزون ها مینشینند . آما وراثت رفتاری زیر مجموعه تربیت و الگوی رفتاری میشود . این رفتار بر اثر تکرا یک کنش توسط والدین صورت میگیرد . مثلا وسواس داشتن به آب .

کودک از وقتی مادر خود را شناخته نسبت به آب وسواس داشته است . مادربزرگ او نیز نسبت به آب وسواس داشته این وسواس داشتن نسبت به آب در وجود او نهادینه شده و به صورت یک باور در ذهن او جا گرفته است . محققان در تحقیقات میدانی یک کودک مبتلا به وسواس را میبینند و در مورد اقلا دو نسل تحقیق میکنند . نتیجه این تحقیق یک فرضیه احتمالی میشود که به اینصورت بیان میشود . احتمال دارد وسواس یک بیماری ژنتیکی باشد . در مورد روانشناسی کودک نیز چنین است برخی رفتارها از طریق الگو گرفتن از دونسل در فرد سوم نهادینه میشود . تشخیص ژن و یا انتقال رفتار وراثتی به عهده متخصصان و محققان میباشد که بهتر است توسط خانواده ها پیش داوری نشود . مرکز مشاوره کودک آویژه برای شما و فرزندانتان شعف و شادی آرزومند است .

لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه نمایید .

در این راستا مرکز مشاوره خانواده خدمات متنوعی را در زمینه مشاوره روانشناسی کودک آنلاین به شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد .

منبع : Child Psychology and Development 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد