تعریف، علت‌ها و روش‌های مدیریت اختلال خوابگردی

نشانه خوابگردی

اختلال خوابگردی یک اختلال خواب است که در آن فرد متأثر در طول شب به صورت ناخودآگاه و بی‌آگاه از خواب بیدار شده و فعالیت‌هایی انجام می‌دهد، مانند قدم زدن، صحبت کردن، و حتی خوردن. این وضعیت می‌تواند برای فرد و افراد دیگری که با او در یک اتاق هستند، خطرناک و نگران‌کننده باشد.

اختلال خوابگردی به علت عدم استحکام و هماهنگی بین بیداری و خواب در مغز فرد رخ می‌دهد. علل دقیق این اختلال هنوز به طور کامل مشخص نشده است، اما تحقیقات نشان می‌دهد که عوامل متعددی می‌توانند در ایجاد اختلال خوابگردی نقش داشته باشند. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • عوامل ژنتیکی: اختلال خوابگردی ممکن است به طور وراثتی منتقل شود و در خانواده‌ها به صورت مورثی ظاهر شود.
  • فشار و استرس: تنش‌ها و فشارهای روزمره می‌توانند اختلال خوابگردی را تشدید کنند یا به وجود آورند.
  • خواب ناکافی: کمبود خواب و استرس ناشی از آن می‌تواند به ظهور اختلال خوابگردی مرتبط باشد.
  • مصرف الکل و مواد مخدر: مصرف مسکن‌ها، آرام‌بخش‌ها و الکل می‌توانند فعالیت‌های خوابگردی را تحریک کرده و این اختلال را تشدید کنند.
  1. برای مدیریت اختلال خوابگردی، مراقبت و تدابیری قابل اتخاذ است.

  • محیط خواب مناسب: ایجاد محیطی آرام و مطمئن برای خوابگرد استفاده کنید. از دیوارها و اشیاء برخوردار شده و احتمال برخورد با آنها را کاهش دهید. همچنین، مطمئن شوید که درب ها و پنجره ها به درستی قفل شده اند تا از خطرات احتمالی جلوگیری کنید.
  • برنامه خواب منظم: برنامه‌ریزی برای خواب و بیدار شدن در ساعت‌های مشخص و منظم به فرد کمک می‌کند تا الگوی خواب منظمی را برقرار کند. این شامل رعایت ساعت خواب و بیداری در روزهای آخر هفته نیز می‌شود.
  • کاهش استرس و فشار: یادگیری روش‌های مدیریت استرس مانند مراقبه، تمرینات تنفسی و تمرینات آرامشی می‌تواند به کاهش تأثیرات استرس بر روی خواب کمک کند.
  • ممارست درمانی: در موارد شدیدتر اختلال خوابگردی، ممارضه درمانی (مانند تکنیک‌های بهره‌برداری از تمرین، بهبود خواب و بهزیستی روانی) می‌تواند توسط متخصصین بهداشت روانی و خواب استفاده شود.
  • مشاوره پزشکی: در صورتی که اختلال خوابگردی به شدت تأثیرگذار باشد و به طور مداوم تکرار شود، مراجعه به پزشک متخصص خواب و عصب‌روان می‌تواند در تشخیص و درمان این مسئله کمک کند.
به طور کلی، اختلال خوابگردی می‌تواند مشکلی مزمن و آزاردهنده باشد. اما با رعایت تدابیر مناسب و مشاوره پزشکی، می‌توانید کیفیت خواب خود را بهبود دهید.

آیا شما اختلال خوابگردی دارید؟ خوابگردی چیست؟ علت خوابگردی چیست؟ شاید برای شما نیز اتفاق افتاده باشد که کودکتان دچار خوابگردی کودکان شده باشد و در خواب عمیق راه برود و یا فعالیت های پیچیده ای داشته باشد. راه رفتن در خواب می تواند در هر سنی اتفاق بیفتد. البته خوابگردی در بزرگسالان به مراتب کمتر از خوابگردی در کودکان گزارش شده است. برخی از کودکان در سنین پایین راه رفتن در خواب را تجربه می کنند و هنگامیکه بزرگتر شدند به مرور این رفتار و عادت را فراموش می کنند. بیماری خوابگردی می تواند به فرد خوابگرد و اطرافیانش آسیب برساند. زیرا راه رفتن در حالت غیر هوشیار و خواب آلوده می تواند صدمات زیادی را با خود به همراه داشته باشد. پس سوالی که ممکن است برای شما بوجود بیاید این است که علت خوابگردی چیست و چگونه باید بیماری خوابگردی را درمان کرد؟

مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی آویژه و مشاوره آنلاین به دلیل سوالات مکرر شما در رابطه با خوابگردی در نوجوانان، نشانه های خوابگردی و … به بررسی و مطالعه در مورد علائم خوابگردی و علت خوابگردی پرداخته اند. اگر شما نیز دچار این نوع اختلال هستید و یا در اطرافیان خود فرد خوابگرد دارید پس مطالعه این مقاله را از دست ندهید.

خوابگردی چیست؟

خوابگردی در خواب یا راه رفتن در خواب شامل رفتاری است که فرد در طول شب و هنگامیکه در خواب عمیق است، بلند می شود و راه می رود یا هر نوع فعالیت دیگری مانند صحبت کردن، رفتن سر یخچال و یا حتی رانندگی کردن را انجام می دهد. فرد خوابگرد در اکثر شرایط أصلا رفتارهای خود را به یاد نمی آورد. او حتی نمی داند که در خواب بیدار شده و شروع به راه رفتن و … کرده است. طبق تحقیقات انجام شده خوابگردی معمولا در نیمه اول شب اتفاق می افتد. هنگامیکه فرد در خواب عمیق است خوابگردی شروع می شود. خواب عمیق برای فرد معمولا همان دو یا سه ساعت بعد از به خواب رفتن است.

خوابگردی در نوجوانان نیز می تواند اتفاق بیفتد. به طور کلی خوابگردی در هر سنی می تواند شروع شود. اما در کودکان این پدیده رایج تر است. بررسی ها نشان داده است که از هر 5 کودک یک نفر در خواب راه می رود. در اکثر شرایط نیازی نیست نگران باشید. زیرا خوابگردی کودکان با بزرگ تر شدن آنها از بین می رود و محو می شود. اما برخی از کودکان نیز این عادت را در بزرگسالی هم خواهند داشت.

چرا برخی از افراد در خواب راه می روند؟ علت خوابگردی چیست؟

علت دقیق خوابگردی هنوز ناشناخته است. محققان توانسته اند نظرات احتمالی در رابطه با علت خوابگردی کودکان و یا بزرگسالان بدست آورند. به نظر می رسد که یکی از علت های اصلی خوابگردی ژنتیک و ارثی بوده و این اختلال از خانواده به فرد ارث می رسد. یعنی اینکه اگر شما در خانواده خود فرد خوابگرد داشته باشید، احتمال اینکه شما نیز دچار خوابگردی شوید بالا است. برخی از مهم ترین علت خوابگردی در بزرگسالان و یا کودکان که روانشناسان بیان کرده اند عبارتند از:

 نداشتن خواب کافی، کمبود خواب و یا خستگی مفرط

 ژنتیک و ارث

 مصرف مواد مخدر و یا نوشیدن الکل در بزرگسالان

 استرس و اضطراب های زیاد

 تب و بیماری خاص

 مصرف برخی از داروها مانند داروهای خواب آور و آرامش بخش

 خوابیدن با مثانه پر

 ترسیدن از صدای ناگهانی که باعث می شود فرد از خواب عمیق بیدار شود.

 سندروم پاهای بی قرار

 داشتن خواب غیر مولد که ناشی از اختلالاتی مانند آپنه خواب( مکث کوتاه در الگوی تنفسی کودک در خواب) است.

 میگرن

 تغییر محیط خواب مانند تغییر در اتاق خواب، أسباب کشی و یا رفتن به مسافرت.

علائم خوابگردی چیست؟

نشانه های خوابگردی صرفا راه رفتن در خواب نیست. علاوه بر راه رفتن در خواب علائم دیگری نیز در خوابگردها مشاهده می شود. برخی از مهم ترین نشانه های خوابگردی عبارتند از:

نشستن در رختخواب و انجام حرکاتی مانند مالیدن چشم ها، ماساژ صورت و موها و …

نشستن و نگاه کردن به اطراف با چشمانی باز. اما در صورتیکه خود فرد هنوز خواب است.

 مات و مبهوت بودن

 انجام رفتارها و فعالیت های ناشیانه و نادرست. مانند رفتن به حمام برای دستششویی کردن. این رفتار معمولا در بین کودکان رایج است.

پاسخ ندادن به سوالات شما هنگامیکه از آنها سوالی می کنید و یا پاسخ های مسخره و نامربوط دادن.

 سخت بیدار شدن

صحبت کردن زیاد در خواب

رانندگی کردن

وارد فعالیت جنسی شدن بدون آگاهی

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد