اختلال خواب به عنوان یک مسئله شایع و گاهاً مزاحم در جامعه شناخته شده است. اما در برخی از زمانهای خاص مانند دوره قاعدگی زنان، این اختلال خواب ممکن است بیشتر به چشم بیاید. برخی از زنان گزارش دادهاند که در طول دوره قاعدگیشان با اختلال خواب مواجه میشوند و با مشکلاتی مانند دشواری در خوابیدن، بیدار شدن های مکرر در شب و کاهش کیفیت خواب روبرو هستند.
یکی از عواملی که میتواند تأثیر مهمی بر خواب در زمان پریودی و سیکل قاعدگی داشته باشد، تغییرات هورمونی است. در طول دوره قاعدگی، سطح هورمونهایی مانند استروژن و پروژسترون در بدن زنان تغییر میکند. این تغییرات هورمونی میتوانند به تغییر در ساختار خواب و الگوهای خواب منجر شوند.
اختلال خواب یکی از مشکلات شایعی است که بسیاری از زنان در طول دورههای قاعدگی خود تجربه میکنند. تغییرات در سطح هورمونها و تغییرات فیزیولوژیکی در این زمان میتواند بر روی کیفیت خواب تأثیر بگذارد. در این متن به علل و عوامل مرتبط با اختلال خواب در زمان پریودی و سیکل قاعدگی اشاره خواهیم کرد و راهحلهایی برای بهبود خواب در این دوره را معرفی خواهیم کرد.
۱. هورمونها: تغییرات سطح هورمونها در طول دوره قاعدگی میتواند باعث اختلال خواب شود. افزایش سطح استروژن و پروژسترون در این زمان میتواند به خواب آسوده و تمام شدن زودتر از معمول منجر شود. علاوه بر این، تغییرات در سطح هورمونهای استرس مانند کورتیزول نیز میتواند بر روی خواب تأثیر بگذارد.
۲. درد و عدم راحتی: دردهای شدید ناشی از گرفتگی رحم و تشنجهای قاعدگی میتوانند خواب شما را مختل کنند. عدم راحتی جسمانی و تنگی نفس نیز ممکن است خواب را تحت تأثیر قرار دهند.
۳. تغذیه: تغییرات در ترکیب مواد غذایی و نیازهای غذایی در طول دوره قاعدگی میتواند روی خواب تأثیر بگذارد. مصرف بیش از حد قند و کافئین و نیز نقص ویتامینها و مواد معدنی ممکن است باعث اختلال خواب شود.
خواب زیاد در پریودی و یا بی خوابی در دوران قاعدگی نشانه چیست؟ چرخه قاعدگی تاثیر بسیار زیادی بر زندگی خانم ها خواهد داشت. هر خانمی حدودا از یک هفته قبل از دوران پریودی علائم مختلفی را تجربه می کند. بسیاری از این علائم ناخوشایند هستند. یکی از آنها خواب آلودگی در دوران پریودی و یا اختلالات خواب قاعدگی است. خواب آلودگی در زمان قاعدگی یا بی خوابی پریودی یکی از نشانه های طبیعی سیکل قاعدگی هر زنی است. مطالعات نشان می دهد که قاعدگی تا حدودی می تواند بر روی خواب زن تاثیر بگذارد. اختلال خواب در پریودی می تواند مربوط به تغییرات هورمونی در زنان باشد. علل بی خوابی قبل از پریودی یا خواب آلودگی در دروان پریودی می تواند مختلف و متفاوت باشد.
مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی آویژه و مشاوره آنلاین به بررسی خستگی و خواب آلودگی قبل از پریودی، خواب زیاد در پریودی، بی خوابی پریودی و راه های درمان بی خوابی در زمان قاعدگی پرداخته اند. اگر شما نیز به دنبال یافتن درمان خواب آلودگی قبل از پریودی هستید و یا علل بی خوابی قبل از پریودی را نمی دانید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
بی خوابی یا خواب آلودگی در زمان قاعدگی را اختلال خواب در پریودی می نامند. خواب آلودگی در زمان قاعدگی و یا بی خوابی می تواند از چند روز قبل از شروع پریودی، برای زنان اتفاق بیفتد و تا بعد از قاعدگی نیز ادامه پیدا کند. اختلالات خواب یکی از شایع ترین علائم سندروم پیش از قاعدگی و اختلال نارسایی پیش از قاعدگی است. زنان مبتلا به این سندروم و اختلال اغلب خیلی کم یا بیش از اندازه می خوابند. حتی زنانی که علائم خفیفی از سندروم پیش از قاعدگی دارند باز هم ممکن است خستگی و خواب آلودگی در طول دوره پریودی خود إحساس کنند. هنوز علل بی خوابی قبل از پریودی و یا افزایش خواب در پریودی به طور دقیق شناسایی نشده است. محققان همچنان در حال بررسی علت اختلال خواب در پریودی هستند.
برای درک بهتر علت خواب زیاد در پریودی و یا بی خوابی پریودی بهتر است در ابتدا با چرخه قاعدگی بیشتر آشنا شویم. سیکل طبیعی قاعدگی از 21 روز تا 40 روز متغیر است که به طور میانگین می توان گفت هر سیکل قاعدگی 28 روزه است. سه مرحله اصلی سیکل قاعدگی عبارتند از :
این مرحله از روز اول پریودی زنان آغاز می شود. در این مرحله بدن هورمون محرک فولیکول را ترشح می کند. فولیکول های تخمدان در این مرحله شروع به رشد می کنند. رشد این فولیکول ها به مدت 10-17 روز ادامه دارد.
در مرحله تخمک گذاری بدن زن هورمون لوتئین کننده تولید می کند. در این مرحله فولیکول تخمک را آزاد می کند و تا 24 ساعت برای بارور شدن منتظر می ماند.
بعد از مرحله تخمک گذاری، سطح استروژن کاهش یافته و در پروژسترون افزایش می یابد. هورمون پروژسترون پوشش داخلی رحم را تحریک کرده و باعث رشد آن می شود. این پوشش می تواند تخمک بارور شده را در خود جای بدهد. اگر تخمک بارور نشود به مرور سطح پروژسترون کاهش می یابد. این مرحله حدود 14 روز طول می کشد.
می توان گفت که مرحله پریودی بخشی از فولیکولی است. در این مرحله بدن متوجه می شود که زن باردار نیست. به همین دلیل شروع به دور انداختن پوشش غیر ضروری می کند و برای تخمک گذاری بعدی آماده می شود.
می توان گفت علائم اختلال خواب و خستگی و خواب آلودگی قبل از پریودی در مرحله لوتئال چرخه قاعدگی قرار دارد. در این مرحله که با نوسانات هورمون های استروژن و پروژسترون همراه است شما ممکن است بی خوابی و یا خواب آلودگی در دوران پریودی را احساس کنید.