رنگها از همان زمانی که انسان بر خاک پا گذاشته است، همواره بخشی بیجداییناپذیر از زندگی بشر بودهاند. اما آیا تا به حال به این فکر افتادهاید که رنگها چه تاثیری بر زندگی و روحیهمان دارند؟ این تأثیرات، موضوعی است که در علم روانشناسی رنگ به آن پرداخته شده است. روانشناسان معتقدند که رنگها قدرت بالقوهای در ایجاد احساسات و تأثیر بر روحیه ما دارند و میتوانند در تعاملات روزمره و محیط اطراف ما تأثیر قابل توجهی داشته باشند.
شروع کنیم با رنگ آبی، رنگی که آرامش و صلح را به ما یادآوری میکند. این رنگ میتواند در فضاها و اتاقهای استراحت ما، مانند اتاق خواب، اتاق مطالعه یا حتی حمام، بسیار مفید باشد. آبی به طور عام باعث آرامش و تمرکز میشود و میتواند روی خواب و استراحت ما تأثیرگذار باشد.
سپس به رنگ قرمز بپردازیم، رنگی که بیشترین انرژی و شور و شوق را به ما القا میکند. قرمز، رنگی گرم و پرقدرت است که قدرت تحریککنندگی بالایی دارد. به همین دلیل، در محلهایی مانند رستورانها یا فروشگاهها معمولاً از رنگ قرمز بهره میبرند تا احساسات و خواستههای خریداران را تحریک کنند.
آیا رنگ آبی به شما احساس آرامش می دهد؟ آیا رنگ قرمز باعث می شود اشتها شما بیشتر شود؟ روانشناسی رنگ چه اهمیتی دارد؟ طراحان داخلی ساختمان ها مدت ها است عقیده دارند که رنگ ها می توانند به طور قابل توجهی بر خلق و خو، احساسات، عواطف و … افراد تاثیر بگذارد. تاثیر روانشناسی رنگ بر شخصیت افراد یکی از چالش هایی است که محققان را به پژوهش و تحقیقات زیادی کشانده است. پابلو پیکاسو، هنرمند شناخته شده، اعتقاد داشت که رنگ ها نیز مانند ویژگی افراد هستند و باعث تغییرات احساسات می شوند.
به دلیل اهمیت و تاثیر روانشناسی رنگ بر شخصیت افراد، مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی آویژه و مشاوره آنلاین به بررسی روانشناسی رنگ ها، تاثیر روانشناسی رنگ در شخصیت و … پرداخته اند. اگر شما نیز دوست دارید در این باره اطلاعات جالب و کاملی کسب کنید، پس مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
روانشناسی رنگ به مطالعه چگونگی تاثیر رنگ های مختلف بر شخصیت، اخلاق، رفتار و کردار انسان گفته می شود. رنگ ها ابزار ارتباطی قدرتمند شناخته شده اند. از رنگ ها می توان حتی برای تاثیر بر واکنش های فیزیولوژیکی استفاده نمود. مثلا بعضی از رنگ ها می توانند با تغییرات فیزیولوژیکی که ایجاد می کنند باعث بالا رفتن فشار خون، خستگی چشم و یا افزایش متابولیسم شوند.
در روانشناسی رنگ هدف تعیین چگونگی تاثیر رنگ ها بر تصمیمات روزانه افراد است. مانند: وسایلی که می خریم، لباس هایی که می پوشیم و … . معانی و مفهوم هر کدام از رنگ ها باعث می شود که ما از رنگ های خاصی استفاده کنیم.
تست روانشناسی رنگ ها نشان می دهد که رنگ ها تاثیرات بسیار زیادی بر روان افراد و سلامت روانی آنها دارند. درحالیکه درک رنگ تا حدودی ذهنی است، برخی از رنگ ها هستند که معانی خاص و جهانی دارند. مثلا رنگ هایی که در طیف قرمز جای می گیرند؛ مانند: نارنجی، زرد و قرمز، به رنگ های گرم معروف هستند. این رنگ ها می توانند احساس گرما و راحتی را منتقل کنند. همچنین می توانند خشم و خصومت را بر انگیزند.
رنگ هایی که متمایل به آبی هستند به رنگ های سرد معروف اند. این رنگ ها اغلب به رنگ های آرام شناخته می شوند. اما می توانند احساساتی مانند غمگینی یا بی تفاوتی را نیز با خود به نمایش بگذارند.
اگر بخواهیم تاثیرات روانی رنگ ها را مورد بررسی قرار دهیم و ببینیم تاثیر رنگ بر اخلاق فرد چگونه بوده و چه تاثیری بر شخصیت و روان افراد خواهد گذاشت، باید معانی هر رنگ را بدانیم.
رنگ قرمز نشان دهنده اشتیاق، هیجان و عشق می باشد.
رنگ های صورتی نرمی، حفاظت و سادگی را نشان می دهد.
بنفش می تواند مرموز بودن، نجیب و یا حتی پر زرق و برق بودن را نشان دهد.
رنگ آبی معانی مانند خرد، عقل، صلح و امید را با خود به همراه دارد.
نارنجی رنگ گرما، مهربانی و شادی است.
رنگ سبز همانگونه که هویدا است، نشانه طبیعت و سرسبزی، رشد و طراوت خواهد بود.
زرد می تواند هم نشانه خطر باشد و هم نشانه امید و شادی!
سیاه مرموز بودن، سرد و یا نجیب بودن را می رساند.
و سفید حقیقت و یا بی تفاوتی معنا می شود.
برای پیدا کردن تاثیر روانشناسی رنگ و شخصیت افراد، تحقیقاتی بر روی 30 کشور انجام شد. این تحقیقات ثابت کرد که مردم رنگ های خاصی را متناسب با شرایط و موقعیت های خاص مرتبط می دانند. مثلا:
43 درصد از مردم سفید را تسکین دهنده می دانستند.
68 درصد از مردم قرمز را با عشق و علاقه مرتبط می دانستند.
سیاه رنگی است که 51 درصد از مردم آن را متناسب با غم و اندوه دیده اند.
35 درصد از افراد، آبی را رنگی که نشان دهنده آرامش است خطاب کرده اند.
رنگ زرد را 52 درصد اعلام کرده اند که رنگ شادی است.
25 درصد از مردم بنفش را با لذت منطبق دانسته اند.
نارنجی با شادی مرتبط است، این موضوع را 44 درصد از افراد بیان کرده اند.
محققان می گویند که رسیدن به این معنای مشترک در بین مردم می تواند نقش اساسی در کمک به ایجاد ارتباطات داشته باشند.