اختلال وسواس یک اختلال روانی است.

اختلال وسواس، یک اختلال روانی است که با علایم و نشانه‌های مشخصی همراه است. افراد مبتلا به این اختلال، تردیدها و ایده‌های تکراری و مزاحم در ذهن خود تجربه می‌کنند که باعث ایجاد استرس و نگرانی شدید می‌شود. این افکار تکراری و وسواسی به شکلی بیش‌ازحد زمان و انرژی فرد را درگیر می‌کنند و بر فعالیت‌های روزمره‌اش تأثیر منفی می‌گذارند.

افراد مبتلا به اختلال وسواس معمولاً احساس می‌کنند که نمی‌توانند از این افکار خلاص شوند یا آنها را کنترل کنند. به عنوان مثال، فردی ممکن است به طور مداوم به خودش شک کند که آیا درب خانه را قفل کرده است یا خیر، و در نتیجه بارها و بارها به خانه برگردد و در را بررسی کند. یا ممکن است به طور مداوم به خودش فکر کند که آیا به درستی کارهای روزمره انجام داده است یا نه، و به طور مکرر آنها را بررسی کند.

اختلال وسواس، نوعی ازاختلال اضطرابی میباشد که با ترس و نگرانی های بی دلیل همراه است. کسی که به وسواس مبتلا باشد به سختی می تواند افکار وسواسی خود را کنترل کند. در این مقاله به بررسی بیشتر اختلال وسواسی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

اختلال وسواس چیست؟!

برای پاسخ به این سوال که ” وسواس چیست ” باید به موارد تعیین کننده در تعریف آن توجه کنیم . در بررسی ها ، ثابت شده است که پاسخ به سوال ” وسواس چیست ” می تواند بسته به نوع وسواسی که مطالعه می شود ، تعاریف متفاوتی داشته باشد . اما چند ویژگی مشترک در میان تمامی انواع وسواس وجود دارد : وسواس چیست

  1. ایجاد افکار اجباری
  2. ایجاد عمل اجباری
  3. علاقه به مقاومت در برابر آن
  4. ناتوانی در مقاومت
  5. آگاهی فرد نسبت به ناهنجاری رفتار
  6. ایجاد مشکل در توانایی سازگاری فرد با محیط

با توجه به موارد بالا ، می توانیم در پاسخ به پرسش ” وسواس چیست ” ، بگوییم : وسواس نوعی فشار فکری و ذهنی در فرد است که او را وادار به انجام عملی می کند که به ناهنجار و غیر عادی بودن آن آگاه است و تمایل به مقاومت و ترک آن داشته ، اما توان کنار گذاشتن آن را ندارد و همین موضوع ، موجب عدم سازگاری او با محیط می شود . 

انواع وسواس

اختلال وسواس به دو بخش وسواس فکری و وسواس عملی تقسیم و دسته بندی میشود، و معمولا عمل نکردن به آن باعث ایجاد اضطراب و ناراحتی بی دلیل در فرد میشود. که در جدول زیر به هر دو نوع این وسواس ها پرداخته ایم.

انواع اختلال وسواس

وسواس فکریوسواس عملی
 

وسواس به آلودگی

 

وسواس تقارن

 

وسواس جنسی

 

وسواس وارسی کردن

وسواس آسیب زدن به دیگران 

 

 

وسواس نظم و ترتیب

 

وسواس مذهبی
وسواس بیماری
وسواس کمال گریی


اختلال وسواس چیست : نشانه ها 

در بررسی این موضوع که ” وسواس چیست ” ، توجه به علائم و نشانه های بوجود آمدن رفتار و افکار وسواس گونه بسیار مهم است . این نشانه ها ، تصورات و فکر هایی مداوم و آزار دهنده هستند که به صورت ناخواسته بوجود می آیند . حتی در زمانی که شما مشغول به انجام فعالیت های دیگری هستید ، این افکار می توانند مانع تمرکزتان شده و شما را از ادامه فعالیت مورد نظرتان باز دارد . وسواس چیست

برای مثال ، این افکار ، نمونه هایی از افکار ناخوشایند وسواس گونه هستند : وسواس چیست

  • ترس شدید از آلودگی
  • توجه بسیار زیاد و غیر عادی به نظم و نحوه قرار گیری اشیا
  • افکار و تصورات مکرر در مورد روابط و تمایلات غیر معمول جنسی
  • انگیزه های ناگهانی به انجام رفتاری نامناسب در موقعیتی نامناسب
  • فکر کردن به بسته بودن یا نبودن درها، خاموش بودن یا نبودن اجاق گاز و مواردی از این قبیلواس چیست

موارد ذکر شده ، می تواند برای تمامی افراد در طول روز بوجود آید . اما تنها زمانی تبدیل به اختلال وسواس خواهد شد که موجب بروز مشکل در زندگی روزمره شود . و اجازه ندهد که فرد زندگی عادی خود را پیگیری کرده و براحتی با محیط اطراف سازگار شود . به این ترتیب ، توصیه می شود که اگر هر کدام از علایم بالا را دارید ، سریعا با متخصصین ما در مرکز مشاوره آنلاین تماس گرفته و مشکل خود را بررسی کنید . مقابله با موارد این چنینی ، در مراحل ابتدایی ، می تواند بسیار راحت تر از موارد پیشرفته که در طول زمان تثبیت شده ، باشد . وسواس چیست

وسواس چیست : عوامل ایجاد کننده

در بررسی اینکه وسواس چیست ، توجه به عوامل ایجاد کننده آن می تواند درک صحیحی از موضوع به ما بدهد . هر چند که موارد بسیاری به عنوان علل وسواس ذکر شده اند ، اما طبیعتا می تواند بسته به افراد مختلف ، عوامل متفاوتی باعث بروز یا تشدید این اختلال شود .

برخی از شایع ترین عوامل ایجاد کننده اختلال وسواس به شرح زیر است : وسواس چیست

  • عوامل ژنتیکی
  • افسردگی
  • احساس بی کفایتی
  • عقده حقارت
  • تغییرات جسمی و بدنی
  • کمبود سروتونین در بدن
  • سابقه خانوادگی
  • سطح بالای استرس در زندگیسواس چیست

همانطور که اشاره شد ، علل بوجود آورنده اختلال وسواس ، منحصر به موارد بالا نبوده و ممکن است در برخی افراد ، دلایلی کاملا شخصی و منحصر به فرد داشته باشد . و طبیعی است تا زمانی که علت بروز اختلال وجود دارد ، نمی توان وسواس را از میان برد و پس از دوره هایی سرکوب شدن در طول مدت زمان درمان ، مجددا به اشکال مختلف در فرد بروز می کند . وسواس چیست

شما عزیزان می توانید برای مشاوره در این زمینه و یافتن دلایل و عوامل ایجاد کننده وسواس ، با مشاوران و روانشناسان متخصص مرکز مشاوره تلفنی خانواده آویژه دانش تماس گرفته و برای رفع علل مورد بحث ، از آن ها کمک بخواهید . ما در کنار شما هستیم !

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد