آشنایی با اختلال رفتاری پرخاشگری

درمان پرخاشگری

پرخاشگری یک اختلال رفتاری است که به صورت متوالی و مکرر با خشونت و خشونت آمیزی همراه است. این اختلال ممکن است شامل رفتارهای ناسازگار اجتماعی، فریاد زدن، ضرب و شتم، شکستن اشیا، تهدید به کشتن یا خودکشی و سایر اعمال خشونت آمیز باشد.

نشانه‌های پرخاشگری می‌تواند عبارت باشد از:

  1. عدم کنترل عملکرد: فرد دچار پرخاشگری نمی‌تواند خشم و خشونت خود را کنترل کند و به طور غیرمنطقی و غیرمتعادل واکنش نشان می‌دهد.

  2. خشم و عصبانیت شدید: فرد مبتلا به پرخاشگری به سرعت و با شدت بالا خشم می‌ورزد و ممکن است به دیگران و خودش آسیب برساند.

  3. عدم توانایی در مدیریت خشم: فرد مبتلا به پرخاشگری به درستی نمی‌تواند با خشم و عصبانیت خود مقابله کند و استراتژی‌های مدیریت احساسات را ندارد.

  4. تمایل به درگیری در نزاعات: فرد با پرخاشگری به سرعت و بدون دلیل قابل توجیه درگیری‌ها و مشکلات با دیگران را آغاز می‌کند.

  5. نارضایتی مداوم: فرد پرخاشگر به طور مداوم احساس نارضایتی کرده و احساس انزجار و عدم رضایت از خود و دیگران را تجربه می‌کند.

درمان پرخاشگری یکی از فرآیند های چالش برانگیز است زیرا در ابتدا افراد ممکن است از پذیرفتن اینکه تند مزاج هستند دوری کنند و موضوعات را بیرونی کنند یعنی خودشان را افرادی طبیعی معرفی میکنند که ناهنجاری هایی محیطی باعث میشود که آن ها از کوره در روند . پس گام اول درمان پرخاشگری ، پذیرش هست ، اینکه ما قبول کنیم رفتاری تهاجمی داریم و همیشه در یک موقعیت علاوه بر محیط نحوه رویارویی ما حائز اهمیت است.  حال که میخواهیم درمانپرخاشگری را شروع کنیم ، بهتر است ببینیم چه زمانی میگوییم فردی پرخاشگر است ؟ افراد پرخاشگر عموما افرادی با سطح هیجانی منفی بالایی هستند. ما زمانی حالت تدافعی به خود میگریم که قضاوتی غیر منصفانه درمورد ما شده باشد حال ذهن ما برای رهایی ارگانیسم از تنش یک روش پیش میگیرد .

ممکن است هریک از ما روشی منحصر به فرد برای تخلیه هیجانات منفی خود داشته باشیم و از انواع پرخاشگری استفاده کنیم . پس درمان پرخاشگری مستلزم این است که ما بدانیم مدل های پرخاش چگونه است ؟ ممکن است تخلیه هیجانی ما فیزیکی باشد یعنی با کتک کاری کردن ، یا شکستن ظروف یا کوبیدن ، درب های کابینت به هم احساس راحتی کنیم یا از نوع کلامی باشد یعنی با کنایه زدن به دیگران و با توهین و تحقیر کردن احساس سبکی کنیم فارغ از روش انتخابی مان . ابتدا باید ببینیم به این ویژگی به عنوان نقطه ضعف خود نگاه میکنیم یا ابزاری برای سلطه گری بر دیگران است ؟ پس از اینکه به سوال بالا صادقانه جواب دادیم به سراغ درمان پرخاشگری میرویم اینکه چه عواملی با حمله کردن به دیگران ارتباط مستقیم دارد ؟ 

عوامل و نشانه های پرخاشگری

  • زود رنج بودن یکی از عواملی است که باعث میشود ما بیش تر از دیگران ناراحت شویم به عبارت دیگر هر محرک بیرونی میتواند درون ما را بهم بریزد پس از اینکه به اصطلاح دل مان میشکند بسته به الگوی تربیتی و مکانیسم های دفاعی خود ، یا شروع به خود خوری کرده و یا رفتاری تهاجمی نسبت به فرد مورد نظر نشان میدهیم .
  • از نشانه هی پرخاشگری اینکه در ابتدا اگردیگران مدام به ما گوشزد میکنند که شکننده و حساس هستیم ، درمان پرخاشگری را باید با درمان زود رنجی آغاز کنیم.

راه های درمان پرخاشگری

راه های درمان پرخاشگری همان قدم هایی است که ما بعد از پذیرش و اشراف به تند مزاجی هایمان ، برمیداریم . همه ما ترکیبی از نور و تاریکی هستیم و برای روشن کردن نیمه تاریک مان نیازمند روش هستیم . پرخاشگری نیز از بخش تاریک اما روشنی پذیر وجود ماست ، پس قدماول ، راه های درمان پرخاشگری را فرا میگیریم و با اراده ای که درون همه ما هست عصبانیت های ویران گر را کنترل میکنیم . برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه پرخاشگری از مشاوره روانشناسی آنلاین کمک بگیرید.

 به نظر شما تفاوت خشم با پرخاشگری چیست ؟

آیا خشم نیز از بخش های تاریک وجودمان است ؟ نیرویی است که باید از بروز دادن آن احساس خجالت کنیم ؟ در نگاه اول خشم و پرخاشگری دو مفهوم یکسان به نظر می آیند . اما واقعیت این است که باهم متفاوت هستند. خشم نیرویی تحول آفرین است و باعث میشود که از کنار فرصت هایی که حق مان بوده اند به راحتی نگذریم خشم تا زمانی که درون ماست نیروی محرکه تغییر است و اگر به درستی و با حداقل آسیب ها بیرونی شود شکل پرخاش به خود نمیگیرد . پس این روحیه تحول آفرین میتواند در بستراصلی قرار بگیرد و تخریب گر نشود .

برای پرداختن به راه های درمان پرخاشگری ابتدا نگاهی به وضعیت سلامت خود بیندازیم در بسیاری از موارد ما به دلیل کمبود مواد ضروری در بدن ، کم طاقت میشویم مثلا کمبود قند و یا عملکرد نادرست تیرویید میتواند در خلق ما اثر بگذارد پس ابتدا قبل از ورود به حیطه شناختی راه های درمان پرخاشگری را شروع کنیم . میتوانیم با یک چک آپ از وضعیت جسمانی مان مطلع شویم .

در قدم بعدی راه های درمان پرخاشگری ، مشخص کردن موضوع ناراحت کننده برای ماست .

چه چیزی شما را درهم میریزد ؟

  • ممکن است این پنداره را داشته باشید که به اندازه ای که خیرخواهی در حق دیگران میکنید به شما برگرداننده نمیشود .
  • موضوع بعدی که عامل بسیاری از دلخوری هاست سطح انتظارات ماست ، ما بعد از اینکه وارد دوستی با فردی میشویم ، به مرور زمان از یکدیگر متوقع میشویم و درگذر زمان عادت میکنیم که همیشه حالمان را بپرسند .
  • سعی میکنیم دیگران را واداربه چارچوب های ذهنی خودمان کنیم .
  • حقیقت این است که دیگران رانمیتوانیم مجبور کنیم براساس باید و نباید های ما زندگی کنند . در نهایت میتوانیم به اندازه ای محبت کنیم که منتظر پاسخ نباشیم .

مرحله بعدی راه های درمان پرخاشگری تخلیه هیجانی است

  • سعی کنید هیجان های خود را سرکوب نکنید.
  • در راه های درمان پرخاشگری شما زمانیکه عصبانی هستید میتوانید به جای لبخند های عصبی زدن ، سکوت کنید لازم نیست درون و برون شما این همه از هم فاصله داشته باشد .
  •  شما از فردی که عصبانی هستید خودتان را مجبور نکنید کنار او بنشینید به حرف های کنایه آمیز او گوش فرا دهید ! گاهی اوقات ما خود را مجبور به تحمل کردن میکنیم .
  • نکته بعدی راه های درمان پرخاشگری که بسیار برای تخلیه هیجانی موثر است ، آوردن این هیجان ها بر روی کاغذ است. ذهن ما به صورت دایره وار کنایه هایی که شنیدیم ، لحظه های تلخ یا جواب هایی که میتوانستیم بدهیم اما آن لحظه ندادیم را در سرمان میچرخاند اما وقتی مینویسیم این هیجان ها شکلی عینی به خود میگیرد شما با مخاطب قرار دادن شخصی که از او دلخورید و گفتن تنفرتان به او احساس سبکی خواهید کرد انچه که میخواستید بگویید و نگفتید را روی کاغذ بنویسید .
  • در راه های درمان پرخاشگری فرض کنید که آن فرد را میبینید شاید به شدت عصبانی شوید و گریه کنید خودرا تخلیه کنید و نگذارید این گریه های حبس شده در جایی نا مناسب و با قدرت دو چندان بیرون بریزد .
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد