خواب دیدن یک پدیده طبیعی است که در طول فرایند خواب به وجود میآید. علت دقیق خواب دیدن و تفسیر آن از نظر روانشناسی هنوز به طور کامل مشخص نشده است. با این حال، برخی تئوریها و فرضیات وجود دارند که سعی میکنند توضیحی برای این پدیده ارائه دهند. در ادامه به برخی از این تفسیرها اشاره میکنیم:
تخلیه و ترمیم عاطفی: خواب به ما اجازه میدهد تا تجربیات عاطفی خود را تخلیه کنیم و عواطف را ترمیم کنیم. در طول روز، ما با تنشها، استرسها و احساسات مختلف مواجه میشویم. خواب به ما فرصت میدهد تا این احساسات را پردازش کنیم، آنها را تخلیه کنیم و به تعادل روانی برسیم. به عنوان مثال، خواب دیدن از طریق رؤیاها میتواند امکان فرایند نمادین کردن احساسات، خلاصه کردن تجربیات و ترمیم و تجدید انرژی را فراهم کند.
مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی آویژه و مشاوره آنلاین به بررسی و تحقیق در رابطه با خواب دیدن، علت خواب دیدن و مکانیسم خواب دیدن پرداخته اند. آنها مقاله جالب و کاربردی زیر را برای شما عزیزان نگارش کرده اند. اگر شما نیز سوالاتی در رابطه با خواب دیدن دارید و می خواهید اطلاعات بیشتری در رابطه با رویا دیدن کسب کنید، پس با ما همراه باشید.
رویا یا خواب شامل تصاویر، افکار و احساساتی است که هنگامیکه فرد خوابیده است، برای او اتفاق می افتد. رویا دیدن می تواند تمام حواس انسان را درگیر کند، اما تصویر سازی بصری یکی از رایجترین حواسی است که هنگام خواب دیدن درگیر می شود. هر کسی می تواند منحصر به فرد خواب ببیند. برخی از مردم خواب های رنگی میبینند و برخی دیگر خواب هایشان ممکن است سیاه و سفید باشد. رویاها و آنچه که در خوابیدن تجربه می شود می تواند بسیار ترسناک و احساسی باشد و یا حتی خیالی، مبهم و گیج کننده! خواب دیدن می تواند شادی آور باشد و یا برخی از آن ممکن است غمناک یا ترسناک باشد. شاید برای شما نیز جالب باشد که بدانید ما گاهی أوقات خواب هایی می بینیم که هنگام بیداری آنها را به یاد نمی آوریم.
رویاها می توانند واضح بوده و حقیقت داشته باشند یا می توانند بسیار بی معنا و مفهوم بوده و فرد را گیج و سردرگم کنند. طبق مطالعات انجام شده، به طور میانگین هر فردی در طول شبانه روز حدود دو تا سه ساعت در شب را خواب و رویا می بیند. که برخی از آنها را هنگام بیداری به یاد می آورد و برخی دیگر را خیر!
علت دقیق خواب دیدن با وجود تحقیقات بسیار زیادی که در این زمینه انجام شده است مشخص نیست. ما نمی توانیم پاسخ قطعی را برای علت خواب دیدن بیان کنیم، اما نظریه های مختلفی در این باره وجود دارد. برخی از محققان معتقدند رویا دیدن به فرد کمک می کند تا خاطراتی را که برای او رقم خورده است پردازش کرده و بتواند احساسات و عواطف خود را بهتر درک کند. همچنین تمرین مناسبی برای رویارویی با چالش ها و مشکلاتمان است.
نظریه های زیادی در مورد علت خواب دیدن و هدف از خواب دیدن وجود دارد. برخی از مهم ترین علت خواب دیدن عبارتند از:
مغز انسان برای مرتب کردن اطلاعات از رویا دیدن استفاده می کند. برخی از افراد نیز معتقدند رویا دیدن برای تثبیت خاطره ها و حافظه وجود دارد. برخی رویا دیدن را نوعی پاکسازی ذهنی می خوانند. گلدمن، روانشناس، می گوید: هنگامیکه فردی خواب می بیند، مغزش در حال مرتب کردن اطلاعاتی است که باید داشته باشد و اطلاعاتی که باید فراموش شود، است. برای مرتب شدن ذهن و مغز، تصاویر و داستان هایی را که مربوط به خاطرات است مدیریت می کند. تحقیقات نشان داده است که موضوعی به نام «تثبیت حافظه به وسیله خواب دیدن» وجود دارد.
بررسی این تئوری به ما می گوید: از آنجایی که رویا و خواب ها معمولا نشانه ای از اتفاقاتی هستند که در روز برایمان رخ می دهد. مغز هنگام استراحت، اطلاعات و رخدادهای روزانه را بازیابی می کند و آن را هضم می کند.
نظریه فروید، دانشمند، نشان می دهد که رویاها می توانند نمایانگر خواسته ها، افکار و آرزوها و ناخواگاه انسان باشند. یکی از علت های خواب دیدن این است که رویاهای ما نقشه راهی به سوی ناخودآگاه مغز هستند. پس رویاها می توانند عمیق ترین خواسته ها، نیازها و حتی آرزوهای ما را نشان دهند. می توان گفت سرکوب کردن یک فکر علت خواب دیدن در رابطه با آن است. مثلا ممکن است شما آرزو داشته باشید که با فردی ازدواج کنید. این موضوع در ذهن شما نقش می بنندد و شاید جزء درونی ترین خواسته های شما باشد که حتی در رابطه با آن با هیچ کسی صحبت نکرده اید یا دائم او را سرکوب کرده اید. اما در ناخواگاه ذهن شما وجود دارد. به همین دلیل ممکن است خواب های زیادی در رابطه با ازدواج، فرد مورد نظر و … ببینید.
نظریه فروید باعث شد که مردم به تعبیر خواب بیشتر روی بیاوررند و تعبیر خواب در بین مردم محبوب شود. رویاها و خواب ها نقش مهمی در پردازش احساسات و تجربیات استرس زا و .. دارند. به همین دلیل برخی از محققان در جواب اینکه آیا خواب ها تعبیری دارند؟ به استناد به نظریه رویای فروید می گویند بله.
البته این موضوع ممکن است در برخی از موارد درست باشد. اما نمی توانیم به طور کلی بگوییم تمام رویاها همان میل و خواسته های ما هستند. می توانیم بگوییم محصول جانبی پردازش اطلاعات و مرتب کردن اطلاعات و خودسازماندهی مغز در خواب، همان رویاهای هستند که می بینیم.