فرزندان و به خصوص کودکان اغلب نگران این هستند که دعواهای والدین آنها چه معنا و مفهومی دارد؟ دعوای پدر و مادر در حضور کودک باعث می شود که او عجولانه تصمیم گیری کند و فکر کند که مشاجره والدین به معنای این است که والدین آنها دیگر یکدیگر را دوست ندارند. فرزندان ممکن است دعوای زیاد پدر و مادر را به معنای طلاق و جدایی آنها بدانند.
اما مشاجرات والدین معمولا به این معنی نیست که آنها یکدیگر را دوست ندارند یا می خواهند از هم جدا شوند. این طبیعی است که والدین گاهی با هم اختلاف نظر داشته باشند و بحث کنند. دعوای پدر و مادر ممکن است بر سر پول، کارهای خانه، نحوه گذراندن وقت و یا حتی تربیت فرزندان باشد. پدر و مادر ممکن است در رابطه با تصمیمات بزرگی که باید برای خانواده بگیرند اختلاف نظر داشته باشند.
گاهی اوقات پدر و مادر ممکن است با یکدیگر اختلاف نظر داشته باشند. اما همچنان بتوانند با آرامش در مورد مشکلات صحبت کنند. اما برخی از والدین هنگامی که اختلاف نظر دارند، باهم بحث می کنند و در نهایت به دعوای پدر و مادر ختم می شود. پس شما به عنوان والدین باید مراقب تاثیر دعوای پدر و مادر بر کودکان باشید. اگر فرزند شما متوجه دعوا و بحث های شما شد. برای او توضیح دهید و او را قانع کنید که جای نگرانی نیست. اجازه ندهید دیدگاه فرزندتان از دعواهای شما، طلاق یا دوست نداشتن یکدیگر باشد.
یکی از مهم ترین موضوعاتی که هنگام دعوای پدر و مادر مطرح می شود این است که فرزندان هنگام دعوای پدر و مادر باید چه کاری انجام دهند؟ خیلی از فرزندان می گویند خانوادم همش دعوا می کنن و نمی دانم چه کنم؟ ترس کودک از دعوای والدین می تواند آسیب های زیادی را بر او وارد سازد. در این قسمت نکاتی را برای فرزندان ارائه داده ایم که هنگام دعوا و بحث والدین می توانند از این نکات استفاده کنند. مهم ترین و کاربردی ترین راهکارها و رفتار درست هنگام مواجه با دعوای والدین عبارتند از:
هنگامی که پدر و مادر به شدت عصبانی هستند و باهم بحث می کنند اصلا دخالت نکنید. شما نباید قاضی برای دعواهای والدین خود باشید. در دعواها و بحث های والدین بی طرف بمانید و در کانون بحث ها قرار نگیرید. وظیفه شما داوری نیست. حتی اگر یکی از والدین سعی می کند نظر شما را نیز بپرسد و شما را به مشاجره بکشاند، صادقانه بگویید که نمی خواهید طرف یکی از والدین باشید. به آنها بگویید که هر دو نفر را در کنار یکدیگر می خواهید.
اگر مشاجره والدین شدت گرفت و احساس کردید که تاثیر منفی برای شما دارد، می توانید از محل دور شوید. در این مواقع مهم است که مکان مناسبی را در خانه برای خود انتخاب کنید که آرامش داشته باشد. داشتن مکان مناسب برای دور شدن از جنجال و تعارضات شما را از دیدن و شنیدن صحبت های نامناسب و تبادلات و تعارضات شدید در امان می دارد. مثلا شما می توانید: به حیاط خانه بروید و کمی هوای تازه به خودتان هدیه بدهید. قرار گرفتن در هوای تازه و طبیعت می تواند آرامش از دست رفته شما را بازگرداند. یا اگر اتاق خصوصی دارید و صدای دعواها به آنجا نمی رسد به اتاق خود بروید. سعی کنید ذهن بهم ریخته خود را با انجام کارهایی که از انجام دادن آن لذت می برید مجدد آرام کنید. هرگونه عوامل استرس زا در خانواده را از خود دور کنید تا بتوانید آرامش از دست رفته خود را مجدد بازیابی کنید.
اگر نمی توانید در خانه مکان امن و بدون سر و صدا را برای خود پیدا کنید می توانید به خانه یکی از آشنایان یا دوستان خود که مورد اعتماد والدین هستند، بروید. قرار گرفتن در جمع دوستان یا آشنایان می تواند حال روحی شما را بهتر کند و باعث شود که بتوانید بهتر از قبل تمرکز کنید و آرامش داشته باشید.
برای به دست آوردن آرامش از دست رفته خود می توانید فیلم مورد علاقه خود را تماشا کنید و یا یک موسیقی آرامش بخش گوش کنید. اگر نمی توانید شرایط را مدیریت کنید و راهی برای پایان دادن به دعوا پیدا کنید پس حداقل خود را سرگرم کنید. شما باید آرامش از دست رفته خود را مجدد به دست آورید. اگر نمی توانید خانه را ترک کنید حداقل خود را مشغول کنید. تا مجبور نباشید که شاهد درگیری های والدین خود باشید. پس به هر نحوی که می توانید خود را سرگرم کنید. مثلا
فیلم تماشا کنید
از این فرصت برای مراقبت و محافظت از خود و انجام مسئولیت های خود مانند انجام تکالیف استفاده کنید.
بازی های ویدیویی انجام دهید. این کار می تواند برای دور کردن ذهن شما از بحث عالی باشد.
اگر می توانید بخوابید. این کار باعث می شود که زمان سریع تر بگذرد و شما متوجه دعواها و مشاجرات نشوید.
حتی اگر والدین درباره شما بحث می کنند، هرگز خود را سرزنش نکنید. این گونه فکر نکنید که شما عامل اختلافات هستید. کودکان هنگامی که با بحث و مشاجره والدین روبرو می شوند، احساس می کنند که آنها دلیل بحث ها و تعارضات هستند. از این رو دائم خود را سرزنش می کنند. بسیاری از کودکان می گویند: وقتی مامان و بابا دعوا می کنن من خودم را سرزنش می کنم. این تفکرات باعث کاهش اعتماد به نفس کودک و گوشه گیری و انزوا فرزند می شود. شما عامل دعواهای والدین خود نیستید. شما هرگز آنها را وادار به دعوا نکرده اید و نخواستید که آنها با هم بجنگند. آنها این کار را به خاطر اختلاف نظرات و گاهی لجبازی و سرکشی انجام می دهند. این چیزی است که آنها آموخته اند و شما اصلا تقصیری ندارید.